Vandaag bezoeken we een deel van de tuin van Dale Dailey.
In 2010 besloot ik om een rustige plek in onze grote tuin om te toveren tot een meer contemplatieve ruimte. In het voorjaar hing ik strengen Tibetaanse gebedsvlaggen tussen twee grote rode pijnbomen. Om het effect te vergroten, kon ik lokaal een Japanse stenen lantaarn kopen en een bamboe-waterfontein in de buurt toevoegen. Het zachte geluid van vallend water droeg bij aan het contemplatieve gevoel en de voltooide tuin was best aangenaam.
Maar in 2013 stierf een van de pijnbomen en besloot ik om in de omgeving een nog authentiekere tuin in Japanse stijl aan te leggen. We hadden onlangs een prachtige Japanse tuin gezien in Portland, Oregon, en
Ik deed mijn onderzoek. Een fundamenteel concept van Japanse tuinen is het creëren van een grindgebied dat een stille watermassa simuleert en grote rotsen toe te voegen die eilanden voorstellen. Het grind wordt vervolgens geharkt om rollende golven te simuleren.
Mijn eerste stap was om de massa lelietje-van-dalen en andere vegetatie uit het gebied te verwijderen. Ik verliet de Japanse esdoorn (Acer palmatum, Zones 5-9) en een dwergconifeer op zijn plaats. Toen dit klaar was, voegde ik een paar grote stenen toe om rotsachtige eilanden voor te stellen en installeerde ik een blokrand aan de voorkant. De laatste stap was om 4 inch erwtengrind binnen te halen en rond de eilanden te harken om golven te vertegenwoordigen. Een staand Boeddhabeeld droeg bij aan het algehele effect. De tuin leek nu compleet en we genoten ervan om dichtbij te zittenMaar na een paar jaar werkte de vorm van de tuin niet helemaal vanwege het binnendringen van de overgebleven dennenboom. In 2016 besloot ik de boom om te hakken en de tuin uit te breiden om een meer natuurlijke vorm te creëren. Het kappen van de boom was meer werk dan ik had verwacht, maar uiteindelijk was het de moeite waard.
We bleven genieten van de tuin vanuit twee stoelen in de buurt, vooral aan het einde van een drukke dag.De laatste grote taak was het vervangen van de Japanse esdoorn die vanaf het begin op zijn plaats had gestaan. Het had ons goed gediend als een prachtig brandpunt, maar in de loop der jaren had het ledematen verloren en was het erg misvormd geworden. Japanse esdoorns zijn hier in centraal Michigan slechts marginaal winterhard. In het voorjaar van 2019 heb ik uiteindelijk besloten dat het vervangen moest worden.Ik vond een vrij grote huilende redbud-boom (Cercis canadensis ‘Ruby Falls’, zones 5-9) bij een nabijgelegen gespecialiseerde kwekerij. Na het installeren van de nieuwe boom was ik in eerste instantie teleurgesteld dat het erg laat was om bladeren uit te zetten en dat verschillende takken nooit bladeren kregen. Ik heb er serieus over nagedacht om het te vervangen, maar dat heb ik gelukkig niet gedaan. In de daaropvolgende jaren heeft de boom zich heel mooi ingevuld.
In 2020 heb ik een buitenborder toegevoegd van dwerg Japanse berberisstruiken (Berberis thunbergii ‘Bewondering’, zones 4-7) rond de achterkant van de tuin om de ruimte beter te definiëren. Een ‘Driekleurige’ Europese beuk (Fagus sylvatica ‘Driekleur’, zones 4–7) aan de linkerkant vormt ook een aanvulling op het gebied.
We hebben deze prachtige tuin eerder bezocht (Dale’s Garden in 2020), als je meer wilt zien.
Heb je een tuin die je graag wilt delen?
Heb je foto’s om te delen? We zouden graag uw tuin zien, een bepaalde verzameling planten waar u van houdt, of een prachtige tuin die u mocht bezoeken!
Stuur 5-10 foto’s naar om in te dienen [email protected] samen met wat informatie over de planten op de foto’s en waar je de foto’s hebt gemaakt. We horen graag waar u zich bevindt, hoe lang u al tuiniert, successen waar u trots op bent, mislukkingen waarvan u hebt geleerd, hoop voor de toekomst, favoriete planten of grappige verhalen uit uw tuin.
Heb je een mobiele telefoon? Tag je foto’s op Facebook, Instagram of Twitteren met #FijnGardening!
Heb je de GPOD al per e-mail ontvangen? Registreer hier.