Romige kip-broccoli ovenschotel is gevuld met sappige kip, malse broccoli, gekookte rijst en een perfect gekruide huisgemaakte roomsaus. Het is de ultieme maaltijd om een drukke dag af te sluiten, en dit wil je vanavond proberen!
Er is iets zo, nou ja, geruststellend aan de braadpan met kip-broccoli. We zijn opgegroeid met dit soort voedsel, en het thuis klaarmaken voor ons gezin is heel bijzonder! We houden gewoon van de lekkere aroma’s die door onze keuken waaien terwijl het in de oven bakt. Bovendien duurt het in elkaar zetten nog geen uur. Het is gevuld met stevige, eenvoudige en gemakkelijk te vinden ingrediënten, waarvan je de meeste misschien al in huis hebt. Er zijn zoveel verschillende richtingen waarin je stoofschotels kunt nemen, en vandaag werken we met een lichte proteïne, wat groenten en natuurlijk kaas! Zelfs de meest kieskeurige eters zullen gek worden van deze combinatie van room, kip, rijst en broccoli. Het is ook een geweldige manier om wat extra groenten binnen te sluipen. Het is een maaltijd waar het hele gezin dol op zal zijn, en als bonus betekent deze eenpansmaaltijd dat je een hoop vuile vaat kunt vermijden. Win-win!
Rijst Opties:
We geven onze ovenschotel met kip en broccoli graag wat meer body door wat rijst toe te voegen. Wij kiezen meestal voor langkorrelige witte rijst, maar je kunt ook gerust gebruik maken van:
- Bruine of volkoren rijst
- Quinoa
Kaas Opties:
We houden van de toevoeging van kaas in deze eenvoudige braadpan met kipbroccoli. Het werkt naast de crème voor ooey kleverige resultaten waar we geen genoeg van kunnen krijgen! We gebruiken Colby Jack, maar je kunt ook gebruiken:
- Cheddar
- Monterey Jack
- Pepper Jack (voor een beetje extra pit)
Plantaardige toevoegingen:
Als je dit gerecht wat zwaarder wilt maken voor de groenten, kun je een paar extra’s toevoegen:
Wees niet bang om creatief te zijn!
Bevroren versus verse broccoli:
We werken altijd het liefst met verse groenten, maar als je diepvries bij de hand hebt, kun je dat gerust gebruiken. Houd er rekening mee dat je het misschien wat langer moet laten koken. De broccoli is gaar en warm als hij klaar is. We raden je aan om het te testen, zodat je weet of het gaar is of niet!
Problemen oplossen: Mijn saus is te dik
Als de hitte een beetje te heet was, of misschien was je gerecht erg breed en was er te veel verdamping, voeg dan een beetje meer bouillon toe 1/4 kop per keer totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt.
Serveersuggesties voor Romige Kip Broccoli Casserole:
Geloof ons – deze maaltijd is echt stevig als hij op zichzelf wordt geserveerd. Dat gezegd hebbende, als je een echt feestmaal wilt creëren, kun je het afronden door het ernaast te serveren:
Instructies voor het invriezen:
Laat je afgewerkte braadpan volledig koken en afkoelen. Breng het over in een diepvriesbestendige container – we gebruiken graag een ovenschaal gemaakt van aluminiumfolie voor eenvoudig opwarmen. In de vriezer blijft het tot wel 3 maanden houdbaar. Om op te warmen, voeg je wat meer kaas toe aan de bovenkant van je braadpan met kip en broccoli, dek af met folie en bak op 350 graden Fahrenheit tot het ongeveer 40 minuten is opgewarmd.
Instructies voor opwarmen en bewaren:
Ben jij net zo dol op restjes als wij? Eventuele extra’s kun je in een luchtdichte trommel in de koelkast bewaren, daar zijn ze tot wel 3 dagen houdbaar. Als u klaar bent om te eten, verwarmt u de restjes in de magnetron in stappen van 30 seconden totdat ze zijn opgewarmd.
Als je van dit recept houdt, ben je misschien ook geïnteresseerd in deze andere heerlijke ovenschotelrecepten:
Bekijk de video hieronder waar Caytlin je bij elke stap van dit recept zal begeleiden. Soms helpt het om een beeld te hebben, en we helpen je altijd met onze kookshow. De complete verzameling recepten vind je op YouTube, Facebook-horloge, of onze Facebook paginaof hier op onze website met de bijbehorende recepten.
Romige kip-broccoli ovenschotel is gevuld met sappige kip, malse broccoli, gekookte rijst en een perfect gekruide huisgemaakte roomsaus. Het is de ultieme maaltijd om een drukke dag af te sluiten, en dit wil je vanavond proberen!
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels boter
- 1 – 1 1/2 ponden kip in blokjes gesneden
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 beker fijngehakte uien
- 1 eetlepel knoflook gehakt
- 1 1/2 kopjes langkorrelige rijst
- 3 eetlepels meel voor alle doeleinden
- 2 kopjes melk
- 2 1/2 kopjes kippen- of groentebouillon
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 grote kop broccoli in kleine roosjes gesneden, ongeveer 3-4 kopjes waard
- 2 kopjes geraspte kaas verdeeld
Instructies
- Verhit olijfolie en boter in een ovenvaste pan met dikke bodem of braadpan op middelhoog vuur.
- Voeg de in blokjes gesneden rauwe kip toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de kip 5 minuten tot de buitenkant wat bruin wordt.
- Voeg de uien en knoflook toe en bak naast de kip tot de uien glazig zijn, ongeveer 3-5 minuten.
- Voeg rijst toe en bak 2-3 minuten. Zodra de rijst geroosterd is, voeg je bloem toe en bak je een minuutje mee.
- Giet de melk er langzaam bij terwijl je blijft kloppen tot de saus dikker wordt. Giet de bouillon, tijm en oregano erbij. Breng dit aan de kook en zet dan het vuur laag tot medium laag. Dek af en kook tot de rijst bijna gaar is, ongeveer 15-20 minuten.
- Voeg de broccoli toe en roer het voorzichtig om. Dek opnieuw af en kook 2-3 minuten. Roer 1 kop kaas erdoor. Bestrooi met de resterende kaas en plaats een paar minuten onder de grill om extra bruin te worden (optioneel, maar aanbevolen).
Calorieën: 879kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 54g | Dik: 49g | Verzadigd vet: 18g | Meervoudig onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 19g | Trans vet: 1g | Cholesterol: 193mg | Natrium: 1022mg | Potassium: 956mg | Vezel: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 1412IU | Vitamine C: 96mg | Calcium: 393mg | Ijzer: 4mg