Charcuterieplanken bevatten een verscheidenheid aan vlees, kazen en al je favoriete extra’s, zoals fruit, noten en dipsauzen! Wees creatief en stel de ultieme snack voor volwassenen samen met behulp van onze complete gids. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Charcuterieplanken zijn super populair geworden, en wij zijn er voor! We beschouwen ze graag als Lunchables voor volwassenen. Kies je bakje (brood of crackers) en stapel het op met je favoriete vlees, kaas, fruit en gelei. Het is een kunst om er thuis een te maken, en als je je ooit hebt afgevraagd hoe je zelf een charcuteriebord kunt maken, dan ben je hier aan het juiste adres. We houden van dit soort recepten omdat er zoveel ruimte is voor creativiteit. Kies uw ingrediënten op basis van onze hoofdlijst, schik ze op uw bord naar keuze en serveer. Het is het perfecte aperitief voor een groot feest of een kleine bijeenkomst. Je kunt er zelfs een maken voor een leuke date-avond thuis! Het is net zo leuk om te bereiden als om te eten.
Wat moet er op een charcuteriebord staan?
Charcuterieborden hadden vroeger een selectie vlees … en dat was het dan! Tegenwoordig bevatten deze borden kaas, fruit, noten, zaden, gelei, jam en meer. Nogmaals, dit is een van onze favoriete onderdelen van het zelf maken van een charcuteriebord. We mogen precies kiezen wat we willen opnemen! Raadpleeg de onderstaande receptenkaart voor specifieke instructies, maar in de tussentijd zijn hier de basisprincipes:
- Moeilijk te stevige kaas
- Halfzachte kaas
- Zachte kaas
- Brood en/of crackers
- Gezouten vlees
- Vers fruit
- Noten en/of zaden
- Specerijen zoals gelei en jam
Wat voor bord moet ik gebruiken?
Een van de belangrijkste vragen die opkomt bij het leren maken van een charcuteriebord is: welk materiaal maakt het beste bord? We zeggen altijd dat je moet gebruiken wat je bij de hand hebt. Dit kan variëren van een grote houten snijplank tot een serveerschaal en dergelijke. Dat gezegd hebbende, zijn de meeste chef-koks het erover eens dat niet-poreus hardhout de beste keuze is. Leisteen, marmer en bamboe zijn ook geweldige keuzes!
Kan ik dit gerecht van tevoren maken?
Als je van plan bent een charcuteriebord te maken voor een feestje, wil je dit misschien van tevoren klaarmaken. Het goede nieuws is dat je dit tot 24 uur voor het opdienen in elkaar kunt zetten! Zorg ervoor dat je het stevig in plasticfolie wikkelt en in de koelkast bewaart. En we raden zeker aan om het verse fruit vlak voor het opdienen in plakjes te snijden. Anders wordt het bruin – en dat wil niemand.
Leuke toevoegingen:
Een van de beste onderdelen van het thuis maken van een charcuteriebord is het toevoegen van een aantal leuke add-ons. Hier zijn een paar van onze favorieten:
- Maak een vleesroos (instructies voor hoe het te doen op de receptenkaart hieronder)
- Voeg wat verse kruiden of bloemen toe
- Maak er een bord met een thema van — wees creatief voor de feestdagen of verjaardagsfeestjes
- Voeg een bedje van greens of andere groenten toe
- Maak kleine etiketten voor het vlees en de kaas
Bewaarinstructies:
Bewaar alle ingrediënten in aparte luchtdichte bakjes in de koelkast. Overgebleven vlees en kazen moeten binnen 24 uur worden geconsumeerd. Als het charcuteriebord echter langer dan 2 uur op kamertemperatuur heeft gestaan, moet u de rest weggooien voor de voedselveiligheid.
Als je van dit recept houdt, ben je misschien ook geïnteresseerd in deze andere heerlijke aperitiefrecepten:
Bekijk de video hieronder waar Caytlin je bij elke stap van dit recept zal begeleiden. Soms helpt het om een beeld te hebben, en we helpen je altijd met onze kookshow. De complete verzameling recepten vind je op YouTube, Facebook-horloge, of onze Facebook paginaof hier op onze website met de bijbehorende recepten.
Charcuterieplanken bevatten een verscheidenheid aan vlees, kazen en al je favoriete extra’s, zoals fruit, noten en dipsauzen! Wees creatief en stel de ultieme snack voor volwassenen samen met behulp van onze complete gids. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ingrediënten
- Harde tot stevige kazen parmigiano, pecorino, cheddar
- Halfzachte kazen havarti, gouda, muenster, swiss, kwark
- Zachte kazen Brie, mascarpone, rollade
- Vleeswaren capicola, salami, prosciutto, pepperoni
- Vruchten appels, peren, druiven, kiwi
- Noten amandelen, walnoten, pecannoten
- Specerijen honing, mosterd, augurken, olijven
- Crackers of brood
Instructies
- Voeg de kazen toe aan het bord. Snijd eventuele halfzachte kaas voor. Leg een mes op de plank om de stevige/harde kazen mee te snijden en iets om de zachte kazen mee te smeren.
- Voeg vlees toe aan het bord. Vouw, verspreid en creëer vleesrozen naar wens.
- Voeg fruit en crackers toe.
- Geef de finishing touch en voeg eventuele noten en gewenste kruiden toe.
Notities
Vleesroos instructies:
- Gebruik een kleine kom of kopje en een dun gesneden vlees zoals salami (hoe kleiner de diameter van de beker, hoe kleiner de rozet),
- neem een plakje vlees en buig het rond de bovenkant van dat kopje doormidden. Ga rond de diameter en overlap de plakjes vlees. Cirkel een paar keer rond het kopje totdat het midden bijna verdwijnt.
- Draai het om en verwijder het vlees en voila! Je hebt een vleesroos.